Met wat kennis over het menselijk lichaam kan anale seks heel veilig gebeuren. Net zoals elke ander spier, kan de sluitspier zich maar een beperkte tijd samentrekken voor deze moe wordt en ontspant. Wanneer de ontspanning er is, kan de partner veilig zijn penis inbrengen zonder dat er pijn wordt ervaren.

De sluitspier moe maken kan op een simpele manier gebeuren. Eerst wordt er een condoom over de geërecteerde penis van de partner aangebracht. Het condoom wordt vervolgens goed ingesmeerd met glijmiddel op waterbasis, omdat dit glijmiddel het materiaal van het condoom niet aantast en omdat het lichaam dit goedje gemakkelijk afbreekt. Glijmiddel op basis van olie kunnen condooms zwakker maken en infecties veroorzaken. Het is belangrijk steeds zeer goed te lezen wat er op de verpakking van glijmiddel staat voor het wordt aangekocht. Heel veel glijmiddelen, zoals vaseline en handcrèmes zijn gemaakt op basis van olie. Ook bevatten sommige glijmiddelen parfum of kleurstoffen die voor irritaties kunnen zorgen, die dan weer tot een allergie kunnen leiden.

Ook over het rectum wordt een flinke hoeveelheid glijmiddel gesmeerd. Het is niet nodig om vingers met glijmiddel aan in het rectum te brengen omdat deze voor kwetsuren kunnen zorgen. Een goede met glijmiddel ingesmeerde penis (met condoom!) kan minder pijnlijk zijn dan een vinger met een scherpe nagel.

Vervolgens gaat de passieve partner (bottom) over de actieve, liggende partner (top) zitten met het gezicht naar elkaar en brengt de bottom zijn rectum over de penis van de top tot er enige mate van pijn wordt ervaren. Dit moment van pijn is er wanneer de penis van de top de sluitspier van de bottom begint uit te rekken.

Dezelfde positie blijft aangehouden terwijl de penis van de top constant, maar op een zachte manier, druk uitoefent tegen de sluitspier van de bottom. Deze druk zal ervoor zorgen dat de sluitspier van de bottom uiteindelijk moe wordt en ontspant. Angst dat dit uren zal duren hoeft niet want een doorsnee sluitspier ontspant meestal na 30 tot 60 seconden.

Wanneer de bottom voelt dat zijn sluitspier ontspant kan hij zich verder laten zakken over de penis van de top. Na een paar op-en-neer bewegingen is de spier voldoende uitgerokken en kan er een andere positie worden ingenomen. Ook belangrijk is dat de penis van de bottom niet wordt gestimuleerd wanneer de top probeert te penetreren. Deze stimulatie zorgt ervoor dat de sluitspier zich samentrekt en hierdoor neemt de tijd toe vooraleer deze zich ontspant. Natuurlijk kan de penis van de bottom wel op allerlei manieren gestimuleerd worden wanneer de penis van de top ingebracht is.

Wanneer de bottom over de top zit, zorgt deze positie ervoor dat de bottom de touwtjes in handen kan nemen. Hij kan bepalen hoe diep er wordt gepenetreerd en in welk tempo. Er kan wel degelijk sprake zijn van verwonding wanneer er gepenetreerd wordt zonder dat de sluitspier voldoende ontspannen is. Meestal gebeurt dit, in een andere positie, omdat de top uit nature harder met zijn penis duwt wanneer hij weerstand voelt, omdat hij wil binnen geraken. De sluitspier van de bottom is niet sterk genoeg om te weerstaan aan deze druk.

Als bij de penetratie sprake is van pijn, dan moet de top zijn penis terugtrekken zodat de sluitspier van de bottom kan rusten vooraleer er al dan niet een nieuwe poging wordt ondernomen. Zeer intense pijn kan betekenen dat de spier een spasme heeft, en het kan dan uren tot dagen duren vooraleer de spier zich opnieuw ontspant.

Aanhoudende penetratie doorheen een samengetrokken sluitspier kan en scheur in het darmkanaal van de bottom zorgen, of een kwetsuur aan de spier. Er kan bloed tevoorschijn komen en onmiddellijke medische verzorging nodig zijn. Elke penetratie met pijn is onveilig.

Daar de meeste homo´s vooral mannen met een grote penis verkiezen, is geduld een schone zaak bij het ontvangen van een zeer grote penis. Maar soms lukt het gewoon niet. Opnieuw is hier de boodschap: als het pijn doet, doe het dan niet. Eerst en vooral ligt het probleem meestal niet bij de lengte van de penis, maar bij de dikte. Het rectum is lang genoeg om bijna elke penis te kunnen ontvangen, maar kan soms onmogelijk genoeg uitrekken om de omtrek van de penis te ontvangen.

Eens de penis van de top voorbij de sluitspier is van de bottom is, is de klus zowat geklaard. Zelfs als de penis dikker is aan de basis, zullen de billen van de bottom ervoor zorgen dat de bottom niet volledig over de top kan schuiven. Opnieuw is het niet aangeraden om een aantal vingers in de aars van de bottom te brengen, want dit kan voor kwetsuren zorgen.

De bottom kan oefenen in het ontvangen van een grote penis door middel van een dildo. Hierbij is het aangeraden om een aantal dildo´s te gebruiken die verschillen in grote (niet in lengte maar in diameter). De bottom gaat op zijn zij liggen en neemt eerst de kleinste dildo, die flink is ingesmeerd met een glijmiddel op waterbasis. Vervolgens wordt de ingesmeerde dildo met een constante druk tegen de aarsopening geduwd tot de sluitspier ontspant. Als dat gebeurt wordt de dildo ingebracht en daar ongeveer vijf minuten gehouden. Indien de bottom het wenst kan hij vervolgens een andere (grotere) dildo inbrengen en zo doorgaan tot de grootste dildo is ontvangen. Deze oefening kan er voor zorgen dat de bottom gemakkelijker een grotere penis kan ontvangen.

Deze dildo´s kunnen ook tijdens het voorspel gebruikt worden, waarbij nadat de bottom de grootste dildo heeft ontvangen zich kan laten penetreren door de top. Het is aangeraden om deze oefening geen lange tijd voor de seks uit te voeren, omdat de sluitspier zijn kracht dan opnieuw kan terugvinden.

Een dildo hoeft ook niet elke keer worden gebruikt. Eens de top de bottom heeft kunnen ontvangen, zal de bottom de dildo´s hoogstwaarschijnlijk niet langer nodig hebben om de top te kunnen ontvangen. Maar die dildo´s kunnen ondertussen een leuk onderdeel van het voorspel zijn gaan uitmaken.

De top kan de dildo´s ook inbrengen bij de bottom, maar het is wel aangeraden dat de bottom aangeeft wat wel en niet kan en hoe het dient te gebeuren. Een top die zomaar een dildo bij een bottom naar binnen ramt is geen optie. Indien de bottom zich erg gespannen voelt, nog nooit anale seks had, onlangs aan de aars werd geopereerd of een nare sekservaring achter de rug heeft, zal hij meer tijd nodig hebben vooraleer hij weer gemakkelijk anale seks kan hebben. In deze situatie kunnen dildo´s zeker een hulpmiddel zijn. In plaats van dan snel over te schakelen van de kleinste dildo tot en met de grootste, is het dan aangeraden om én dildo te gebruiken (te beginnen met de kleinste) gedurende tien minuten, drie keer per dag. Dit kan elke morgen voor het werk, elke avond na het werk en net voor het slapen gaan. Na een week kan overgeschakeld worden naar een grote dildo.

Wat als het na alle mogelijke oefeningen toch niet lukt om als bottom een top te ontvangen? Wel, in sommige gevallen is dit inderdaad niet mogelijk. In dit geval kan er raad gevraagd worden aan een dokter. Vaak is het dan nog mogelijk om via therapie, geduld en een zachte aanpak resultaat te boeken.

Veel plezier!

Het team van Buttplug Webshop